Sugestii

BUCATARIA  IDEALA     Tipuri  de  bucatarii

Din punct de vedere al configuratiei spatiale, bucatariile se diferentiaza in functie de numarul fronturilor de lucru, forma si dispunerea acestora in cadrul ansamblului, repartizarea zonelor de depozitare si modul de integrare a locului de luat masa. Acest lucru face posibila definirea unui numar extrem de mare de tipuri de bucatarii.

Iata numai cateva exemple:

 

Cu toate aceste, statisticile arata ca, de obicei, bucatariile au configuratii geometrice de baza.

O analiza sumara a acestora releva faptul ca, localizarea dotarilor elementare ale unei bucatarii stabileste traseele principale, trasee ce influenteaza la randul lor optimizarea spatiului si relationarea corecta a diferitelor suprafete de lucru.

·         Bucataria cu 1 front

Acest tip de mobilare specific spatiilor cu dimensiuni reduse, este frecvent recomandat si in cazul spatiilor ample (mai ales in cazul celor cu multiple functiuni sau discontinuitati ale peretilor).

·         Bucataria cu 2 fronturi paralele

Este o solutie ce ofera o suprafata generoasa de lucru. Totusi, discontinuitatea acesteia, poate constitui un dezavantaj in anumite situatii. In cazul in care se alege aceasta solutie constructiva, pentru o buna functionare, se recomanda o distanta optima de 120cm intre cele doua fronturi.

·         Bucataria cu 1 front in forma de L

Spre deosebire de bucataria cu 2 fronturi paralele, acest tip de amenajare asigura pe langa optimizarea operatiilor, si continuitatea suprafetei de lucru. Desi nu necesita neaparat un spatiu mai mare decat solutia precedenta, deseori aceasta rezolvare nu este posibila datorita configuratiei arhitecturale. De pilda: nu poate fi creat un front de lucru in dreptul unei ferestre al carei parapet are o inaltime mai mica de 90cm (respectiv 95cm daca electrocasnicele de sub blat nu sunt incorporabile!).

·         Bucataria cu 1 front in forma de U

Asemeni bucatariei cu 1 front in forma de L, acest tip de amenajare prezinta avantaje referitoare la suprafata de lucru si optimizarea operatiilor, dar si multiple conditionari in ceea ce priveste arhitectura spatiului. De asemenea, pentru o buna functionare, se recomanda o distanta minima de 120cm intre cele doua fronturi paralele.

·         Bucataria cu 1 front si insula

Este o solutie spectaculoasa, specifica spatiilor foarte largi, deschise spre living sau hol. Pe langa estetica deosebita, ofera avantajul distantelor scurte intre operatii si al flexibilitatii spatiale. Discontinuitatea frontului de lucru, insa, poate constitui un dezavantaj in anumite situatii (mai ales ca cele doua dotari principale ale bucatariei sunt amplasate pe fronturi separate). In orice caz, pentru o buna functionare, se recomanda o distanta optima de 120cm intre cele doua fronturi, si asigurarea unei circulatii de minim 90cm in jurul insulei.


BUCATARIA  IDEALA     Tipuri  complexe  de  bucatarii

O mare parte dintre tipurile de bucatarii, au configuratii geometrice complexe, rezultate din integrarea locului de luat masa in frontul de lucru, si anexarea unor zone generoase de depozitare. Majoritatea acestor tipuri de amenajare sunt specifice, insa, spatiilor largi cu deschidere spre living sau hol.

Iata cateva exemple, cu mentiunea ca suprafetele indicate sunt orientative!

Dincolo de avantajele sau dezavantajele unui anumit tip de bucatarie,

alegerea modului de amenajare este conditionata in primul rand de contextul arhitectural.

 

BUCATARIA  IDEALA     Tipuri  de  locuri  de  luat  masa

 

 

 

 

Clasic

Integrat in frontal de lucru

Cu bar incorporat

Integrat in insula

Putand fi transpus in diverse forme geometrice, drepte sau curbe, acest tip de loc de luat masa se adapteaza cu usurinta aproape oricarei amenajari, flexibilitatea amplasarii fiind caracteristica sa principala. Se recomanda, insa, evitarea pozitionarii intr-o zona de circulatie, si asigurarea unui spatiu “de garda” de 70÷90cm pe laturile libere. Pentru o dimensionare corecta a mesei, trebuie avut in vedere un necesar de 60÷70cm pentru fiecare persoana in parte.

Specific spatiilor largi cu deschidere spre living sau hol,  dubla sa functionalitate il recomanda pentru spectaculozitatea fluentei si a comprimarii volumetrice.

O alta consecinta a acestei bivalente, este inaltimea de 86÷91cm (in functie de frontul de lucru) – inaltime atipica pentru un loc de luat masa (standardul fiind de 74÷76cm). De aceea, pentru o functionare optima, se recomanda utilizarea unor scaune cu sezut reglabil.

Acest mod de abordare realizeaza comprimarea volumetrica a trei zone distinctive, care altfel ar fi necesitat un perimetru mai amplu de desfasurare. Locul de luat masa, integrat in frontul de lucru, faciliteaza reducerea dimensiunii acestuia, suprafata de lucru putind fi suplimentata ocazional de suprafata de servire. Mai mult decat atat, incorporarea barului in acest context da o nota de personalitate intregului ansamblu.

Spectaculos si in acelasi timp util, acest tip de loc de luat masa este indicat in cazul bucatariilor ample. Si aici, datorita inaltimii insulei care de obicei este aceeasi cu cea a blatului de lucru se recomanda utilizarea scaunelor cu sezut reglabil.


 

Bucataria ideala este cea care se adapteaza cel mai bine spatiului si stilului dumneavoastra de viata;

cea care raspunde exigentelor personale, va asigura confortul propriu si va faciliteze activitatile specifice.


PREMISELE  SOLUTIONARII  OPTIME     Stabilirea  prioritatilor

 

Pentru ca totul porneste de la ceea ce este important pentru dumneavoastra, inainte de a opta pentru o anumita amenajare trebuie sa va stabiliti prioritatile. Iata cateva intrebari ale caror raspunsuri influenteaza si conditioneaza frecvent abordarea unei anumite solutii:

·         Bucataria trebuie integrata intr-un spatiu deschis spre living sau hol?

da          nu

·         Trebuie sa permita si desfasurarea altor activitati in afara celor specifice?

 vizionare TV           siesta/conversatie          ……………………………………..            ………………………………….

·         Ce trebuie sa cuprinda bucataria propriu-zisa?

 front de lucru        loc de luat masa            spatiu de depozitare       central termica

·         Ce spatiu de depozitare este necesar?

 foarte mare mare           mediu redus

·         Ce dotari trebuie sa includa frontul de lucru?

 chiuveta       plita       hota        cuptor

 microunde             frigider/combina          masina de spalat           vase        masina de spalat rufe

·         Pentru ce tip de chiuveta trebuie prevazuta zona de curatenie?

 cu 1 cuva                       cu 2 cuve                                          cu 1 cuva si 1 scurgator                 cu 2 cuve si 1 scurgator

·         Pentru ce tip de alimentare trebuie prevazuta zona de gatit?

 plita electrica                plita pe gaz                                        cuptor electric                                cuptor pe gaz

·         Care din urmatoarele electrocasnice trebuie sa fie incorporabile?

 chiuveta                         plita                                                   hota                                                   cuptor

 microunde                    frigider/combina                             masina de spalat vase                     masina de spalat rufe

·         Pentru cate persoane trebuie proiectat locul de luat masa?

 

·         Ce tip de loc de luat masa preferati?

 clasic                              integrat in frontal de lucru             cu bar incorporat                             integrat in insula

·         Ce alte elemente mai doriti sa fie integrate in mobilier?

 banda led sub corpurile superioare        sticla vopsita intre corpuri             sticla printata intre corpuri

 altele …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

·         Ce factor trebuie sa primeze in conceptia de ansamblu?

 estetic (design)             practic (functional)                         economic (financiar)                      durabil (calitativ)

·         Care este bugetul alocat? * bugetul pentru electrocasnice trebuie considerat separat

 sub 1500 €                     1500€ ÷ 2500€                               2500€÷4000€                                 peste 4000€

 

Pentru a veni in intampinarea solutiei propuse, este recomandat sa

comunicati designerului dumneavoastra prioritatile stabilite, inca din faza incipienta a proiectarii.

 

 

PREMISELE  SOLUTIONARII  OPTIME      Bugetul  alocat

 

Studiile au aratat ca majoritatea oamenilor pastreaza o bucatarie aproximativ 15 de ani, si petrec in acest spatiu cam un sfert din timpul lor liber. Trebuie sa remarcati ca putine achizitii au o durata si o frecventa de utilizare atat de mare.

 

La stabilirea bugetului alocat, trebuie avut in vedere faptul ca

factorul economic are o influenta directa asupra calitatilor estetice, practice si durabile ale pieselor de mobilier.

* cereti designerului dvs. mai multe detalii

In ceea ce priveste electrocasnicele, va recomandam alegera celor de tip incorporabil deoarece:

·         reprezinta o investitie garantata si de lunga durata

·         ofera mai multa flexibilitate de amplasare in cadrul ansamblului, si nu creaza probleme estetice sau de igiena

·         au un aspect modern, finisaje de inalta calitate, caracteristici tehnice